تشيز كيك بلفائف القرفة سينامون رولز |Cinnamon rolls Cheesecake

cinnamonrollscheesecake

 

Please scroll down to read the recipe in English 🙂

كانت أول مرة قمت بإعداد تشيز كيك فيها قبل أكثر عن خمس سنوات، أخذت الوصفة التي احتوت بشكل رئيسي على جبنة كريمية وحليب مكثف وجيلاتين من أحد المنتديات وأدرتها بالخلاط الكهربائي ثم وضعتها بالثلاجة كي تتماسك وتجمد. أضفت فوقها بعد ذلك حشوة خاصة بالفطائر “باي فيلينج” تحتوي على قطع من الكرز. هل كنت راضية عندها في ذلك الوقت؟ جداً ! وظننت لوهلة أنني أصبحت خبيرة تشيز كيك في ذلك الوقت وصرت في كل “عزومة” أشمر عن ساعداي وأقوم بهذه الخلطة العجيبة كي أصنع التشيز كيك.

في السنين الثلاث الأخيرة تأكدت أن ما أقوم بهِ هو فعل إجرامي في حق التشيز كيك، فبغض النظر أكانت مخبوزة أم غير مخبوزة فلا يجب أن يُضاف لها أي شيء فقط لإخراجها بطعم حلو! الحليب المكثف بكل تأكيد كان أحد الأمور التي عززت من فشل التشيز كيك التي صنعتها قبل خمس سنوات.

التشيز كيفك بلفائف القرفة أو التشيز كيك بالسينامون رولز استوحيته من إحدى صديقاتي التي قامت بنشر عشرين صورة لأنواع تشيز كيك “لن تصدق أنها موجودة”. قد يظن البعض أن التشيز كيك ستكون شديدة الحلاوة بإضافة السينامون رولز لها ولكن بكل تأكيد بإمكانك تفادي هذا مع تخفيف كمية السكر في الخليط مما سيجعل الوصفة متوازنة تماماً. أعيد وأكرر أن كل المقادير يجب أن تكون بحرارة الغرفة قبل البدء بتحضير الوصفة إضافة لهذا من المهم أن يكون الخفق على درجة منخفضة.

سبق وأن قدمت وصفة للفائف القرفة، بإمكانكم أن تجدونها هنا.

المقادير:

1- لوحان جبنة كريمية كاملة الدسم، وزن الواحد منها ما يقارب ال 226 غرام.
2- نصف كوب سكر
3- بيضتان
4- م ص فانيلا
5-ثلثا كوب كريما حامضة (ساور كريم \ شيمينت)

الطريقة:

1- تُخقق الجبنة الكريمية على درجة حرارة منخفضة حتى تذوب تماماً

2- يتم إضافة السكر والفانيلا بالتدريج خلال خفق الجبنة الكريمية

3- نبدأ بإضافة البيض بالتدريج. بعد اختفاء البيضة الأولى في المزيج نقوم بإضافة البيضة الثانية مع مراعاة الخفق البطيء

4- نضيف الكريما الحامضة أو الشيمينت ثم نتوقف عن الخفق

5- في صينية تشيز كيك قطرها 8 إنش. نقوم بإضافة ورق الخبز على القاعدة. نغلقها ونقص الأطراف. نقوم برش زيت على الأطراف حتى لا تلتصق التشيز كيك فيها.

6- على القاعدة نضيف السينامون رولز أو لفائف القرفة ثم نقوم بالضغط عليها ونرصها في قاعدة الصينية بشكل جيد.

7- نضيف مزيج التشيز كيك فوق لفائف القرفة. ونتأكد من لف أطراف الصينية بالقصدير لأنها ستُخبز في حمام مائي.

8- تخبز في فرن محمى مسبقاُ على درجة حرارة 160 مئوية لخمسية دقيقة أو حتى النضج.

9- وهي لا تزال ساخنة نقوم بتحريك السكين على الأطراف حتى نضمن عدم التصاقها. بعد أن تصل لدرجة حرارة الغرفة تُدخل على الثلاجة لحوالي الثماني ساعات.

صحتين وعافية 🙂

ثناء

cheesecake2

The first time I had attempted to prepare a delicious cheesecake was five years ago; I searched over the web and copied a recipe from one of the forums. The recipe contained condensed milk, cream cheese and gelatin. I mixed all of those ingredients until smooth and refrigerate it for over a night. The following day I topped it with cherry pie filling. Was I satisfied with it? At that point I can say definitely yes! And I even though I became some sort of a cheesecake expert 🙂 haha

In the last three years I discovered that I was committing a crime to the cheesecake! Regardless it was baked or not, I was not supposed to add a lot of sweetness to it; the condensed milk was definitely a huge mistake to start with.

Cinnamon rolls cheesecake was in fact inspired by one of my Aussie friends who posted photos of cheesecakes she would like to try. Some people might think that cheesecake will be super sweet with the cinnamon rolls but nah that can be avoided by adding less sugar to create a balance in the flavor.

Before start cooking make sure that all ingredients are in the room temperature and mixing should be on a slow beat.

You can find the recipe of cinnamon rolls here

Cheesecake ingredients:

1- Two blocks of crème cheese. Each block about 226 g.
2- Half a cup of sugar.
3- 2 eggs.
4- 1 tsp of vanilla essence.
5- 2/3 cup of sour cream.

Method:

1- Beat the crème cheese on a slow speed until smooth.

2- Add sugar and vanilla gradually.

3- Add the first egg; once it’s disappeared add the second one.

4- Add the sour cream and stop beating.

5- Add baking papers to an 8 inch springform pan or you can easily just grease it. But make sure to grease the sides as well.

6- Add the cinnamon rolls to the base of the pan. Press on the rolls till they become flat.

7- Add the cheesecake mixture on top. Wrap the pan with a large piece of heavy aluminum foil. Don’t cover it with the foil, since we are cooking the cheesecake in a water bath we don’t want the water to be leaked to the mixture.

8- Bake in a water bath for 50 mints on until cooked at 160 C.

9- Refrigerate for 8 hours after it reaches the room temperature.

Bon Appétit 🙂
Thanaa

Advertisements

Leave a Reply | علّق

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s