أجنحة الدجاج المشوية بالفرن | Oven Roasted Chicken Wings

Oven Roasted chicken wings أجنحة الدجاج المشوية

Please scroll down to read the recipe in English

بدأت بطبخ أجنحة الدجاج منذ السنة تقريباً. تقدم أجنحة الدجاج غالباً كمقبلات، ولكن في بيتي أقدمها كوجبة رئيسية برفقة مقبلات أخرى كالبطاطا أو حلقات البصل المقلية وأحياناً برفقة أنواع صوص أو تغميسات مختلفة كالحمص على سبيل المثال.
عادةً ما أقوم بصنع خلطات مختلفة في كل مرة بناء على تجارب مطبخية أو أفكار كي أصل للطعم المطلوب أو المرغوب، وغالباً لا أستخدم معاييراً في وصفات نقع الدجاج قبل الشوي! هذه أمور يبتدعها النَفًس والحُب !

المقادير:
1- كيلو من أجنحة الدجاج
2- عصير نصف ليمونة.
3- 1 م ك خل البلسميك
4- 2 فص ثوم مهروسين
5- 1 م ك زيت الزيتون
6- ملح
7- فلفل
8- بهارات مشكلة اختيارية، استخدمت ربع م ص من :القرفة، الهال، بهار حلو، كزبرة.
9- 1\2 1 م ك كاتشاب
10- ربع م ص سماق

الطريقة:

الفكرة المهمة في طبخ الدجاج بعد تنظيفه بالطبع هي القيام بتنشيفه جيّداً من الماء قبل أن يُغلف بالصلصة أو تضاف عليه أية توابل، وهذه الطريقة تستخدم في كل أنواع طبخ الدجاج حتّى نحصل على دجاج مطبوخ بالفرن لا بالماء.

يخلط الليمون والخل والزيتون جيداً. تضاف البهارات، الملح والفلفل والسماق والثوم مع الكاتشاب وتخلط جيداً.

تتبل الأجنحة بالصلصة فترة جيدة ثم تدخل الفرن. في حال أردتم وضعها في الثلاجة بعد التتبيل يُفضل أن تخرجوا الدجاج قبل أن تضعوه بالفرن لفترة من الزمن حتّى يصل لدرجة الحرارة الغرفة مما سيُسرّع من عملية نضجه.

بعد أن تنضج أجنحة الدجاج نأخذ من الصلصة المتكونة أسفل الأجنحة ونضعها من جديد فوق الأجنحة قبل التحمير. تحمّر تحت الشواية حتّى تأخذ لوناً ذهبياً جميلاً.

معلومة مهمة: أجنحة الدجاج تنضج بعد أن تصل إلى درجة حرارة 74 – 75 سيليزية.

قدموها مع الصوص المفضل أو بدون.

وصحتين 🙂

ثناء

I started cooking chicken wings a year ago; it’s not really common to cook the chicken wings in the Mediterranean kitchen.
The chicken wings are usually served as an appetiser, but not in my kitchen lol! I usually prepare them as a main dish and serve with French fries, fried onion rings and some dipping sauces like Hummus 🙂

Every time I cook the chicken wings I tend to prepare them differently depending on the taste I want. However, I never use measures when preparing the seasoning. This comes from the heart!

Ingredients:
1- Kilo of chicken wings.
2- Juice of half lemon.
3- 1 Tbsp of balsamic vinegar.
4- 2 crushed garlic cloves.
5- 1 Tbsp of olive oil.
6- Salt to taste.
7- Black pepper.
8- Your choice of spices! I used 1/4 tsp of: Cinnamon, Cardamom, all spice, Coriander.
9- 1/4 tsp of Sumac (optional).
10- 1 1/2 Tbsp of tomato sauce (Ketchup).

Method:

1- The most important method when cooking chicken, after cleaning it of course, is to wipe any excess water before seasoning.

2- Mix the lemon juice with the olive oil very well. Add the spices, salt, pepper, sumac crushed garlic and the ketchup.

3- Season the wings with the sauce you prepared and keep them in the fridge for some time.

4- Bring the wings out of the fridge for an hour or until they reach the room temperature so they can be cooked faster in the oven. Cook the wings till they are cooked and nicely browned. The safe temperature of the chicken wings is between 74º t0 75º C.

5- Serve alone or with your favorite dipping sauce.

bon appétit 🙂

Thanaa

Advertisements

2 thoughts on “أجنحة الدجاج المشوية بالفرن | Oven Roasted Chicken Wings

Leave a Reply | علّق

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s