مقلوبة الفول الأخضر (ربيعية) | upside down (broad beans maqloobeh)

مقلوبة الفول الأخضر

Please scroll down to read the recipe in English

لم أحب الفول الأخضر في حياتي! كنت أتخيل أن طعم الفول إذا طُبخ يصير ذا مذاق سيء! لم أكتشف حب الفول الأخضر إلا في فترات متأخرة، قبلأربعسنوات تقريباً، وبدأت بتعلم طبخه وتحضيره في حينها. أظن أنني أعرف أربع أو خمس طبخات نستطيع صنعها بالفول الأخضر الطازج، ولولعي بهِ أحاول دائماً زجه في الكثير من الوصفات.

تشتهر مقلوبة الفول الأخضر في فلسطين والأردن تحديداً خلال فصل الربيع (موسم الفول) والكثير من الناس يقومون بشراء أو حصد كميات ضخمة من الفول الأخضر الطازج وتفريزه. هذا العام قمت بتقسيم الفول الأخضر على طبخات وتفريزه للشتاء :)، وهذه من حصيلة منزلية في الربيع الفائت:

green broad beans

بالإمكان عمل مقلوبة الفول الأخضر باللجمة، بالدجاج، أو بدونهما باستخدام مرق اللحم أو مرق الخضار أو حتّى الماء فتكون وجبة مناسبة جداً للنباتيين.

المقادير:

1- كوبان أرز مصري
2- 250 غرام فول أخضر طازج
3- 250 لحمة راس عصفور
4- كوبان من مرق اللحم
5- ملح حسب التذوق.
6- 10 حبات فلفل أسمر
7- عود قرفة
8- ورقة غار
9- 5 حبات هال
10- م ك كمون
11- م ص كركم
12- بصلة مفرومة.
13- بصلة مبشورة
14- زيت نباتي.
15- لوز محمص أو مقلي (اختياري)
16- لبن

الطريقة:

1- نقوم بتقليب البصلة على النار ومن ثم نضيف قطع اللحمة والبهارات الصحيحة من حب الهال، عود القرفة، ورق الغار ونصف ملعقة كبيرة من الكمون والماء. نضيف الملح قبل استواء اللحمة بقليل. بعد استواء اللحمة نصفي المرقة ونتركها جانباً لحين الحاجة.

2- ننقع الأرز في الماء مع إضافة ملعقة من الكركم والكمون لماء النقع.

3- يُغسل الفول الأخضر ويقطع، بالإمكان إخراج الحبات من اللب الأخضر وطبخها لوحدها وبالإمكان أيضاً استخدام فول مفرز في حال عدم توافر الفول الأخضر الطازج.

4- نضيف القليل من الزيت النباتي إلى طنجرة طبخ، نضيف البصلة المبشورة ويُقلب الفول الأخضر حتى يتغير لونه. نرش القليل من الكمون على الفول ثم نضيف كوبين من مرق اللحم المحضّر مسبقاً ونترك الفول يغلي لدقائق قصيرة حتّى يصبح طرياً.

5- نقوم بإضافة اللحمة ومن ثم الأرز بعد تصفيته من الماء.

6- بعد أن تغلي المرقة نخفّض درجة حرارة الغاز ونتركها على النار لمدة ثلث ساعة.

7- تُقلب وتزين بالمكسرات وتؤكل مع اللبن.

صحتين 🙂

ثناء

مقلوبة فول أخضر

I have never been a big fan of broad beans until the last four years! I always thought that cooked broad beans have an unpleasant taste; I was mistaken though. Broad beans have a very tasty flavor. I almost know four to five dishes can be prepared from fresh green broad beans. However, as I am very fond of broad beans I try to add them to plenty of recipes!

Upside down or Maqloobah, in Arabic, is very common in Palestine and Jordan. However, broad beans Maqloobah is very common in spring as it’s the season of broad beans. A lot of people freeze broad beans in the season to prepare several delicious meals during winter and autumn. I froze three meals of broad beans recently; I might freeze more if I had more beans :p

You can prepare this dish with either meat or chicken. However, this would be an ideal meal for vegetarians by cooking the broad beans with rice; you can substitute the meat stock with broth or boiling water. Water won’t give the same taste as the stock, but will still taste great. I usually add water when I want to have a meat free meal.

Ingredients:

1- 2 cups of rice.
2- 250 grams of fresh broad beans, or frozen.
3- 250 grams of diced meat.
4- 2 cups of meat stock.
5- Salt to taste.
6- 10 whole Black peppercorns.
7- 1 cinnamon stick.
8- 1 bay leaf.
9- 5 Cardamom pods.
10- 1 Tbsp of cumin.
11- 1 tsp of curcuma.
12- 1 chopped onion.
13- 1 grated onion.
14- Vegetable oil.
15- Fried almonds (optional).
16- Unflavored Greek style yogurt (optional)

Method:

1- Add small amount of vegetable oil to a cooking pot, add the chopped onion and cook until tender. Add the diced meat, cinnamon stick, bay leaf, half Tbsp of cumin, black peppercorn, cardamom pods and water and let the meat cook. Add the salt when the meat is about to be cooked. When the meat is cooked, strain the stock and keep it aside.

2- Wash the rice, add 1 tsp of cumin and curcuma and soak it for 20 minutes.

3- Wash the broad beans very well and cut them into small pieces. You can pod them if you don’t like to eat the green pod. If you can’t find them fresh you can use frozen ones or start thinking of having your own garden!

4- Add 3 Tbsp of vegetable oil to a cooking pot. Add the grated onion and then the broad beans. Sprinkle some cumin on top of them and cook them till they change in color. Then, add two cups of the meat stock you already prepared and let the beans cook for few minutes or until tender.

5- Add the meat and the rice to the same cooking pot.

6- Bring to boil, and then lower the heat for about 20 minutes or until the rice is cooked.

7- Flip in a serving platter.

8- Add fried almonds. And have it with Greek style yogurt.

bon appétit 🙂

Thanaa

Advertisements

3 thoughts on “مقلوبة الفول الأخضر (ربيعية) | upside down (broad beans maqloobeh)

  1. على قلبك ياشيف
    حلوة و رائعة انا بحب الفول بكل الطبخات يلي بدخل فيها حتى ممكن يدخل في السلطات كتير مميزشكرا لذيذ ياريت انا ساكن جنبك لاتعلم و اذوق اكلاتك المبدعة و كذلك بسيطة و رائعة

    Like

    • صحيح بالسلطات بكون طيّب جداُ، إن شاء الله رح أحط وصفة سلطة قريباً.
      أكيد رح نشوفك بس نيجي الإمارات 😉

      Like

  2. Pingback: ربيعيّات | قِطعُ حَلوَى ونُثارُ غيْمٍ

Leave a Reply | علّق

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s